Szeretne Ön is sok pénzt keresni?
http://allasneked.mozello.com/

 

Szakmunka

 

Aranyat érnek a szakmunkások Az egész világon csökken a szakmát, a kétkezi munkát végzők száma. Ma Magyarországon csaknem húszezer olyan betöltetlen álláshely van, amelyekre a cégek egyszerűen nem találnak megfelelő, kellően képzett munkaerőt. Dehát kiket keresnek? A gyakorlattal rendelkező, nyelveket beszélő, kimagasló kompetenciákkal rendelkező szakmunkásokat – állapította meg a Manpower egyik friss felmérése.

 

Az ilyen, átlag feletti képességekkel rendelkező dolgozók megszerzése és megtartása a legnehezebb feladata a cégeknek, kemény harc folyik értük – olvastam a Profession.hu oldalán pár hete.
A magyar szakmunkások képzettsége azonban nem követi a piaci igényeket, a frissen végzett szakemberek nehezen birkóznak meg a problémákkal, rosszul teljesítenek csapatban és a munkavállalási hajlandóságuk sem megfelelő – magyarán elég sokan nem szeretnek, nem akarnak dolgozni.
Hát igen, kultúra és intelligencia kell a különféle mesterségek elsajátításához is, márpedig az a fiatal, aki csak bukdácsol az iskolában, és amint lehet, abbahagyja, az gyakran még írni-olvasni sem tanult meg rendesen.

 

 

 

Úgy vélem, olyan kompetenciákkal rendelkező embereket keresnek, akik sem szakmunkásképzőkben, sem OKJ-s képzéseken nem nagyon találhatók meg. Kritikus gondolkodásmódot, problémamegoldó képességet magas szintre hozni leginkább felsőfokú tanintézményben lehet.

 

 

 

 

Miközben gyakorlatilag a diplomások hadára rengeteg területen illetve beosztásban nincs ma már szükség.
Nagyon durván pontosítva: mindarra, amiért tanultak, amiért diplomát szereztek, nincs szükség azokon a munkahelyeken, ahol szoftverek által vezérelt, behatárolt munkaköröket – és mindig ugyanazt – kell végezniük. Szellemi rabszolgamunka vár ma a legtöbb diplomásra, és az elismerés, a fizetés is ehhez igazodik.