Szeretne Ön is sok pénzt keresni?
http://allasneked.mozello.com/

Pályakezdő

 

 

Pályakezdők munkanélküleiknek nyújtható támogatások Munkát keresel? Kíváncsi vagy a munkaerőpiac helyzetére? Szeretnél vállalkozást indítani? Érdekelnek a pályakezdőket segítő támogatási formák? Ha benned is felmerülnek ilyen és ehhez hasonló kérdések, akkor érdemes meglátogatnod a megyei munkaügyi központ illetékes kirendeltségét.

 

 

Az illetékesség azt jelenti, hogy minden megyében több városban működik kirendeltség, a megyei települések pedig ezekhez az irodákhoz vannak beosztva. Ha nem tudod, hogy a te településed hová tartozik, hívd fel a megyei munkaügyi központot, vagy látogasd meg a www.afsz.hu honlapot, ahol tájékozódhatsz. (A budapesti pályakezdőknek külön iroda áll rendelkezésére: Ifjúsági Iroda) A kirendeltségek nyitottak, de fontos tudni, hogy vannak olyan támogatási formák, amelyeket kizárólag regisztrált - vagyis a nyilvántartásba bejelentkezett - pályakezdő fiatalok vehetnek igénybe. A nyitottság annyit jelent, hogy többek között az aktuális állásajánlatokról, tanulási, átképzési lehetőségekről, magán munkaerő-kölcsönző és -közvetítő irodákról, az egyes foglalkozások tartalmáról, kereseti lehetőségekről, illetve a munkaerő-piaci helyzetről regisztráció nélkül is szerezhetsz információkat. Az álláslisták mellett néhány újság is segíti az álláskeresőket. A legtöbb kirendeltségen pálya- illetve munkatanácsadásra is jelentkezhetsz - akkor is, ha nem vagy a nyilvántartásban.

 

 

Pályakezdőnek számítasz akkor, ha még nem töltötted be a 25. életévedet, illetve ha felsőfokú végzettséged van (főiskolai oklevél vagy egyetemi diploma), akkor 30 éves korig.

 

 

Aki még nyelvvizsga hiányában vagy bármely más oknál fogva nem kapta kézhez a diplomáját, azt addig a középfokú végzettsége szerint tudják nyilvántartásba venni - viszont a diplomásoknak szóló állásajánlatokról bármikor tájékozódhat.

A lakcím és az életkor mellett a bejelentett munkaviszonyod időtartamát figyelik még a regisztrációkor. Abban az esetben számítasz pályakezdő fiatalnak, ha az elmúlt 4 évben kevesebb, mint 200 nap munkaviszonyt gyűjtöttél össze. Nem számít be a 200 napba a szakmai gyakorlatod ideje, a diákmunka és a megbízási szerződéssel végzett tevékenység. Ha már több, mint 200 nappal rendelkezel, akkor a Budapesten is a lakóhelyed szerinti, munkaügyi kirendeltséget kell felkeresned!

Regisztrált pályakezdő fiatalként igénybe veheted a munkaközvetítést.

A téged alkalmazó munkaadó akár anyagi tamogatasban is részesülhet. A legfontosabb ilyen támogatás a munkatapasztalat-szerzés támogatása és a bértámogatás.

Ha a szakiskolában vagy speciális szakiskolában tanulsz, és szívesen dolgoznál majd annál a munkaadónál, akinél legalább 1 évig a szakmai gyakorlatodat töltötted, munkaadód foglalkoztatási támogatástvehet igénybe.